Sergi
“CELALEDDİN KARATAY KONFERANSLARI” DEVAM EDİYOR

KARATAY’DA “CELALEDDİN KARATAY KERVANSARAY”I KONUŞULDU

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Celaleddin Karatay Konferansları” devam ediyor. Konferans dizisinin 4’üncü programına Prof. Dr. Ali Baş ile Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar; Selçuklu’nun önemli devlet adamlarının başında gelen Selçuklu Emiri Celaleddin Karatay’ı ve Celaleddin Karatay’ın Kayseri-Malatya arasında yaptırdığı Celaleddin Karatay Kervansarayı’nı ele aldı.

Selçuklu devletinde önemli görevlerde bulunan Celaleddin Karatay’ın hayatının ve dönemin ayrıntılarıyla ele alındığı “Celaleddin Karatay Konferansları” devam ediyor.

CELALEDDİN KARATAY KONFERANSLARI DEVAM EDİYOR

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen konferanslar dizisinin 4’üncüsü; Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baş ile Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun’un konuşmacı olarak katıldığı programla devam etti. “Kayseri-Malatya Güzergâhında Önemli Bir Durak Noktası; Celaleddin Karatay Kervansarayı” ana başlığıyla düzenlenen programda konuşmacılar Prof. Dr. Ali Baş ile Doç. Dr. Şükrü Dursun; Celaleddin Karatay’ın Kayseri-Malatya arasında yaptırdığı Celaleddin Karatay Kervansarayı’nı ayrıntılarıyla ele aldı.

CELALEDDİN KARATAY KERVANSARAYI EN ÖNEMLİ KERVANSARAYLARDAN BİRİSİ

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baş, Celaleddin Karatay Kervansaray’ının plan aşaması ve mimari özelliklerini katılımcılarla paylaştı.

Konferansların önemine dikkat çeken Ali Baş, programı düzenleyen Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Prof. Dr. Ali Baş; “Anadolu Selçuklu Devleti’nin en ünlü isimlerinden olan Celaleddin Karatay’ın en kıymetli yapıları arasında yer alan Kervansaray bizim için en önemli eserlerden birisi. Aynı zamanda yapı, geçmişten günümüze gelen vakfiyeler içerisinde kervansarayların işleyişi ile ilgili bize önemli bilgi aktaran vakfiye niteliğinde. Kervansaray kendine özgü yapısıyla bizlere Anadolu Selçuklu dönemindeki kervansarayların işleyişi ile ilgili bilgiler sunuyor” dedi.

KERVANSARAY DÖNEME IŞIK TUTUYOR

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun da, Celaleddin Karatay Kervansarayının tarihsel süreci ve süsleme çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

Şükrü Dursun; Celaleddin Karatay Kervansarayının birçok yönüyle Anadolu Selçuklu sanatı içerisinde ön plana çıkan bir eser olduğuna vurgu yaptı. Doç. Dr. Şükrü Dursun; dönemin en önemli ticaret yollarından biri üzerinde bulunan kervansarayın süslemeleri ve vakfıyesi ile Türk İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Şükrü Dursun; “Bu etkinlikler, Konya’nın zengin kültürel geçmişine ve Anadolu’nun tarihî önemine dikkat çekmeye devam ediyor” diyerek, Karatay Konferanslarının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın sonunda katılımcılar Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından Celaleddin Karatay Kervansarayı Vakfıyesi sergisini gezdiler.

Habere Ait Görsel İçerikler